Truskawki wyjątkowo pyszne, orzeźwiające i bardzo zdrowe.
Spożywanie truskawek można polecić wszystkim osobom, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Poniżej kilka właściwości truskawek:
• Wzmacniają odporność organizmu.
• Działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i antywirusowo.
• Są bogatym źródłem antyoksydantów.
• Korzystnie wpływają na układ krążenia.
• Mają niski indeks glikemiczny.
• Regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii.
Najcenniejsze wartości odżywcze i witaminy w truskawkach to:Najcenniejsze wartości odżywcze i witaminy w truskawkach to: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, mangan, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, błonnik i węglowodany.
Dlaczego warto jeść nasze truskawki?
• Nie stosujemy herbicydów.
• W czasie zbiorów stosujmy wyłącznie ochronę biologiczną która jest w 100% bezpieczna dla konsumentów i środowiska.
• Środki ochrony roślin ograniczyliśmy do minimum, a gdy już musimy je zastosować zawsze rygorystycznie trzymamy się okresu karencji.
• Bardzo dużą wagę przykładamy do higieny pracy.
• Dbamy o środowisko naturalne: budujemy domki dla dzikich owadów, w naszych truskawkach gnieżdżą się ptaki, gromadzimy deszczówkę którą wykorzystujemy do nawadniania. Pola obsiewamy miododajnymi roślinami.
• Gdy zakładamy nową plantację stosujemy nawozy naturalne m.in.: obornik i kwasy humusowe.
• Jesteśmy pewni naszych truskawek, sami jemy je w dużych ilościach i z czystym sumieniem polecamy dzieciom.
Gdy za kilka dni zacznie się sezon truskawkowy zachęcamy do przypomnienia sobie, ile zdrowia skrywa się w małej, czerwonej, soczystej truskawce. SMACZNEGO! 🙂